Chociaż pijemy ją na gorąco, to może nas wyziębić. Herbata nie jest dobra dla każdego

(Fot. Pixabay)

Jaka herbata jest najlepsza? Czarna, zielona, a może czerwona lub biała? Jak ją parzyć, jak ją pić? Na co pomaga, a kiedy nie jest wskazana? Na ten temat Włodzimierz Raszkiewicz rozmawiał z Dorotą Grądzką, fitoterapeutką, naturoterapeutką i zielarką.

– Bardzo mało wiemy o działaniu herbaty i jej wpływie na nasz organizm. Jeśli mówimy na przykład o herbacie czarnej, to ona bardzo osusza żołądek i może działać drażniąco. Nie dla każdego jest wskazana do picia na czczo. W swojej naturze termicznej ma też charakter chłodny. Właściwie trzeba ją pić z czymś słodkim, a nawet rozgrzewającym, jeśli sięgają po nią zmarzlaki – mówiła Grądzka.

ua

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj