Miniony weekend w Swołowie upłynął pod znakiem gęsiny. W Stolicy Krainy w Kratę odbyły się dwie imprezy – jedna organizowana przez Muzeum Kultury Ludowej Pomorza, druga przez Centrum Kultury i Bibliotekę Publiczną Gminy Słupsk. Obie promowały wyroby z gęsiny.
Gościem CKiBP w Zagrodzie numer 5 był szef kuchni Jan Kilański, którego słuchacze mogą kojarzyć z programu telewizyjnego Top Chef. Poprowadził on warsztaty kulinarne. A przed przygotowaniem pysznych dań z gęsiny znalazł chwilę na rozmowę z naszą reporterką. W materiale audio usłyszeć można przydatne wskazówki. dzięki którym nawet amator przygotuje pyszne danie z gęsi.
A dla tych, którzy przegapili atrakcje we Swołowie – w nadchodzącą sobotę Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna Gminy Słupsk szykuje także „gęsi” Bazarek Natury w Krępie Słupskiej. Oprócz swojskich wyrobów na najmłodszych czekać będą też zajęcia plastyczne. Ekologiczny ryneczek otwarty będzie w godzinach od 9 do 12.
Posłuchaj relacji:
Kinga Siwiec / kan