W poniedziałek sanepid wydał decyzję o przydatności wody do spożycia przez ludzi. Na początku marca w części wodociągu zaopatrującego Wejherowo wykryto bakterię. Z bieżącej wody nie mogło korzystać ok. 5 tys. mieszkańców.
– Na podstawie sprawozdań z badań próbek wody pobranych do analiz laboratoryjnych w ubiegły piątek z wodociągu publicznego Wejherowo Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie stwierdza przydatność wody do spożycia przez ludzi z przedmiotowego wodociągu – podał na swojej stronie internetowej wejherowski sanepid.
Informacja dotyczy strefy zaopatrzenia w wodę ograniczonej ulicami: Nanicką, Przemysłową i I Brygady Pancernej WP oraz Tartaczną. Łącznie dotyczy to ok. 5 tys. mieszkańców.
Wejherowski sanepid podał, że przeprowadzone analizy jakości wody wykazały, że spełnia ona wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w zakresie bakteriologicznym.
WYKRYCIE BAKTERII
1 marca br. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie podał, że w związku z otrzymaniem wyników badań wody pobranej w dniach od 23 do 27 lutego br. stwierdza brak przydatności wody do spożycia ze względu na zanieczyszczenie mikrobiologiczne tj. obecność bakterii grupy coli, Escherichia coli, enterokoków.
Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji z Gdyni, które jest administratorem sieci, podało wówczas listę ulic z kwartału o pogorszonej jakości wody. Dotyczyło to budynków znajdujących się przy 26 ulicach.
Dzień później PEWiK Gdynia ustalił, że skażenie wody w części systemu zaopatrującego Wejherowo jest wynikiem tzw. wtórnego zanieczyszczenia. Wskazano, że cofnięcie się wody z długiego, praktycznie nieużywanego przyłącza spowodowało pogorszenie jakości mikrobiologicznej wody w sieci.
WARUNKOWA PRZYDATNOŚĆ WODY
Po dziewięciu dniach od wykrycia bakterii Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie wydał ocenę o warunkowej przydatności wody do spożycia przez ludzi w wodociągu publicznym Wejherowo. Wskazano wówczas, że woda nadaje się do spożycia jedynie po przegotowaniu.
Po wydaniu oceny o warunkowej przydatności wody do spożycia sanepid podkreślił, że została ona wydana, ponieważ w dalszym ciągu prowadzone jest chlorowanie i płukanie sieci wodociągowej. Wskazano również na bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów.
SYMPTOMY ZATRUCIA
Spożycie wody z bakteriami grupy coli, Escherichia coli, enterokoków powoduje zatrucie pokarmowe, którego charakterystycznymi symptomami są: gwałtowna biegunka i ból brzucha. Często dochodzą do tego nudności, wymioty, brak apetytu i ogólne osłabienie, a niekiedy pojawiają się też zawroty głowy oraz podwyższona temperatura ciała.
PAP/ol