Domowe przetwory to nie tylko dżemy i owoce. Posłuchaj co i jak kisić na zimę

(fot. Radio Gdańsk/Kinga Siwiec)

Choć za oknem mamy nadal piękne słońce, to nieuchronnie zbliża się jesień. Schyłek lata to dobry czas, aby pomyśleć o domowych przetworach, zwłaszcza o kiszonkach.

Domowe przetwory to nie tylko dżemy i owoce w zalewie. Na chłodne miesiące warto przygotować sobie także zapas kiszonek, które doskonale urozmaicą zimowy jadłospis, kiedy brak nam świeżych warzyw. Smaczne i szczególnie zdrowe są kiszonki, które mają wiele prozdrowotnych walorów. Do słoika można włożyć niemal wszystko – od tradycyjnych ogórków, przez rzadko spotykane w tej formie pomidory, aż po grzyby.

Kinga Siwiec/ar

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj