To będą przepyszne wakacje – dziś rozpoczynamy nasz coroczny cykl kulinarny „Pomorski Przysmak”. Tematem przewodnim będą flora i fauna pomorskich jezior i rzek oraz co smakowitego można z nich „wyczarować”.
Nasza dziennikarka Ewelina Potocka i szef kuchni Marcin Popielarz opowiadają o rybach, rakach i wodnych roślinach stanowiących doskonałe uzupełnienie pomorskich receptur. Szczupaki, okonie, sumy, sielawy, jesiotry… Ryb ci u nas, na Pomorzu, dostatek.
ODCINEK 1 (26 CZERWCA) – WPROWADZENIE
Posłuchaj:
ODCINEK 2 (28 CZERWCA) – SZCZUPAK
Posłuchaj:
ODCINEK 3 (5 LIPCA) – SIELAWA
Posłuchaj:
ODCINEK 4 (12 LIPCA) – SUM I TATARAK
Posłuchaj:
ODCINEK 5 (19 LIPCA) – RAKI
Posłuchaj:
ODCINEK 6 (16 LIPCA) – LESZCZ I PŁOĆ
Posłuchaj:
ODCINEK 7 (2 SIERPNIA) – JESIOTR SMAŻONY Z KOPYTKAMI I PSTRĄG NA ZIMNO
Posłuchaj:
ODCINEK 8 (9 SIERPNIA) – OKOŃ MORSKI SMAŻONY NA JAJKU – HEWELKE
Posłuchaj:
ODCINEK 9 (16 SIERPNIA) – LIN SMAŻONY ZE ŚMIETANKĄ I SZCZAW ZAJĘCZY
Posłuchaj:
ODCINEK 10 (23 SIERPNIA) – SANDACZ Z OZIMYM TOPINAMBUREM
Posłuchaj:
ODCINEK 11 (30 SIERPNIA) – WĘGORZ I MIĘTUS
Posłuchaj:
ODCIENK 12 (6 WRZEŚNIA) – PODSUMOWANIE CYKLU
oprac. MarWer