Sanepid skontrolował punkty gastronomiczne na Pomorzu. W co szóstym nieprawidłowości

Kontrole punktów gastronomicznych
Zdjęcie ilustracyjne (fot. Freepik)

Sanepid przeprowadził kontrole punktów gastronomicznych w turystycznych miejscowościach województwa pomorskiego. W co szóstym punkcie wykryto nieprawidłowości.

Wakacje to czas wzmożonych kontroli w miejscowościach turystycznych. Kontrolerzy sprawdzali restauracje, bary, kawiarnie, lodziarnie i food trucki. Przeprowadzono 456 kontroli, po których nałożono 83 mandaty.

– Najczęstszymi nieprawidłowościami są te wskazujące na niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia bądź sprzętu. Są to też niewłaściwe warunki przechowywania żywności, brak możliwości identyfikacji środków spożywczych. Czasami jest to przeterminowana żywność, czasami stwierdzamy tzw. brak czystości bieżącej bądź na przykład brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach dobrych praktyk higienicznych – powiedział Radiu Gdańsk rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku Zbigniew Zawadzki.

Sebastian Kwiatkowski/am

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj