Pomoże wybrać zdrową żywność. Naukowcy z Gdańska pracują nad pionierskim systemem

(Fot. Politechnika Gdańska)

To będzie pierwszy taki system klasyfikacji żywności w Europie, a drugi na świecie. Politechnika Gdańska pracuje nad F-Food. To rozwiązanie, który ma pomóc konsumentom w wyborze zdrowej żywności.

System powstał z inicjatywy siedmiu polskich uczelni i instytutów badawczych. Dla koordynacji programu zawiązano Centrum Badawcze Żywności Funkcjonalnej, które tworzy certyfikat F-Food.

Jak podkreśla Mariusz Machajewski, prezes politechnicznej spółki Excento, F-Food ma być taką „pieczątką jakości”. – Naukowcy opracowują zasady, jakim ma podlegać ta żywność – co i w jakich ilościach powinna, a czego nie powinna zawierać oraz w jakiej technologii nie powinna być produkowana. Oznacza to, że reguły certyfikacji naszego systemu, który tworzymy wspólnie z instytucjami badawczymi i w ramach spółki, są przeniesione z najlepszych doświadczeń naukowych – tłumaczy.

F-Food jest obecnie w fazie opracowywania i minie kilka lat, nim zobaczymy jego efekty na półkach sklepowych. Tylko Japonia ma podobny system kwalifikacji żywności.

Oskar Bąk/aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj