Niezwykłe warsztaty kulinarne w Gdańsku. Gotowały dzieci z autyzmem

20150402 105215

Choć cierpią na autyzm albo zespół Aspergera, to nie przeszkadza im to w… gotowaniu. Niezwykłe warsztaty kulinarne odbyły się w Akademii Kulinarnej Fumenti w Gdańsku. Z okazji Światowego Dnia Świadomości Autyzmu dzieci z tym zaburzeniem przygotowywały z profesjonalistami dania, którymi wieczorem poczęstują gości charytatywnego przyjęcia.

– Chodzi o to, żeby pokazać, że nasi podopieczni potrafią sobie radzić w wielu dziedzinach, między innymi w kuchni. A nawet potrafi to być ich pasja, mówił psycholog Renata Puciłowska. – Jeden chłopak jest po prostu niewiarygodny. Śmiejemy się, że ma gdzieś schowany komputer, bo ma ogromną wiedzę kulinarną. Tylko pozazdrościć. Rzadko kiedy spotykam kogoś w jego wieku, kto na przykład wie, jak się karmelizuje poszczególne składniki, chwalił adeptów gotowania Kamil Sadkowski, szef kuchni w Fumenti.

Podczas dzisiejszych warsztatów powstały trzy dania – sałatka cesar, gulasz z chorizo i mus czekoladowy. Dochód z wieczornego przyjęcia zostanie przeznaczony na powstającą w Sopocie szkołę dla dzieci z autyzmem i zespołem Aspergera.
20150402 105229

mb/as
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj