Jak upiec mazurek? Ostatnia „deska ratunku” dla opornych [PRZEPIS]

Nie każdy jest mistrzem świata w pieczeniu ciast. W Radiu Gdańsk postanowiliśmy pomóc tym, którzy nie wiedzą, który przepis wybrać i jak upiec wielkanocny mazurek.

Przepisów wprawdzie w sieci krąży wiele, ale wszystkie wydają się pracochłonne i trudne. My polecamy videoblog Magdalenkowe Frykasy i przepis ma mazurek migdałowo- czekoladowy (2 sztuki).

Składniki:
3 żółtka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki gęstej śmietany, 25 dag masła, szczypta soli, 4 łyżeczki proszku do pieczenia,½ kg mąki tortowej

Żółtka razem z cukrem ubij na puszystą i, prawie, białą masę. Dodaj śmietanę i rozpuszczone, ostudzone masło. Cały czas mieszając dodawaj po trosze mąkę, sól i proszek do pieczenia. Tak przygotowanym ciastem wyłóż formy cieniutką warstwą ciasta. Nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Masa migdałowa

40 dag masła,40 dag cukru kryształu, 40 dag obranych i zmiksowanych migdałów, olejek migdałowy.

Do rondelka włóż masło i cukier i mieszając uzyskaj jednolitą masę. Do masy dodaj zmiksowane migdały i olejek. Na małym ogniu, ciągle mieszając połącz wszystkie składniki. Masa będzie gotowa gdy zgęstnieje, stanie się jednolita i zauważysz, że masło zaczyna się oddzielać od pozostałych składników. Jeżeli masło zbytnio się oddzieli to znaczy, że masa zważyła się i trzeba ją uratować łyżką, dwiema mleka. Tak przygotowaną, jeszcze gorącą masę wyłóż na upieczony spód ciasta. Dekoruj, czym chcesz, co Ci w duszy gra i co lubisz. Mazurki dekorować można czekoladą białą lub gorzką rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub masą czekoladową.

Masa czekoladowa

1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki gęstej śmietany około 30 ml, około 5 dag/łyżka masła.

Wszystkie składniki na wolniutkim ogniu połącz i wykładaj na upieczone blaty ciasta. UWAGA! Polewę trzeba szybko rozprowadzić po cieście, bo gęstnieje.

MagdalenkoweFrykasy.blogspot.com/mat

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj