Magda Gessler nauczycielką w słupskiej szkole. Tworzy Klasę Dobrego Smaku

gessler

Na Pomorzu jest to co najlepsze: dziczyzna, ryby i grzyby to jest podstawa dobrej kuchni. Mam pomysł na eksperymentalną klasę, która będzie kształciła najlepszych, ludzi z pasją – powiedziała Magda Gessler. Ujawniła w piątek w Słupsku szczegóły dotyczące tworzonej przez nią klasy gastronomicznej. Prezydent Słupska Robert Biedroń podziękował restauratorce za zaangażowanie w projekt. – Chcemy u nas kuchennych rewolucji Magdy Gessler – powiedział.

Klasa rozpocznie kształcenie we wrześniu, powstanie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych numer 1 w Słupsku, zajęcia praktyczne będą prowadzone w sąsiednim Centrum Kształcenia Praktycznego. Nabór ma być ogólnopolski, są tylko 32 miejsca.

Znana restauratorka będzie prowadziła zajęcia praktyczne z gotowania. Stawia na potrawy regionalne. – W całej Europie szkoły kulinarne są marzeniem wielu osób. Można po takiej szkole zawsze znaleźć pracę i nie trzeba wyjeżdżać z Polski. Żeby gotować, trzeba ewidentnie mieć pasję. To nie jest biznes, ani jadłodajnia, ale tworzenie pewnej nowej rzeczywistości poprzez smak, która jest cudowna, wspaniała, bezpieczna i wreszcie ludzka. Jest to w jakiś sposób rozwój stosunków międzyludzkich poprzez smaki i gotowanie – mówiła Magda Gessler.

Chcemy by była to klasa technikalna, ale od przyszłego roku chcielibyśmy kontynuować kształcenie również dla kucharzy, szefów kuchni. Myślę, że to jest właściwy kierunek – dodała wiceprezydent Słupska Krystyna Danilecka-Wojewódzka.

Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych numer 1 Aldona Pląska mówi, że szkoła nigdy nie narzekała na brak chętnych. Teraz jednak ma nadzieję, że teraz nabór będzie jeszcze większy. – Chciałabym żeby ta filozofia kształcenia i wartości, o których mówi pani Magda Gessler była u nas w szkole wyznawana i praktykowana. Projekt nazwaliśmy Klasa Dobrego Smaku, bo chodzi tu nie tylko o dobre gotowanie, ale też poczucie smaku i estetyki.

Bardzo dużo zmienia się w gotowaniu na świecie, bardzo różne są sposoby i techniki sporządzania potraw. Od niektórych się odchodzi, na przykład piec konwekcyjny, który według nowych trendów niszczy potrawy. Moja klasa będzie się uczyła według innych standardów – opowiada Magda Gessler.

pwos/marz
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj