Pięćdziesiąt lat pizzy w Polsce. To w Słupsku po raz pierwszy w kraju zaserwowano ten przysmak

Bar Poranek w Słupsku sprzedaje pizzę od 50 lat (fot. Przemysław Woś)

Bar Poranek w Słupsku jako pierwszy w Polsce zaczął serwować pizzę. Od 8 marca 1975 roku włoski przysmak jest tam wypiekany według tej samej receptury i w tym samym piecu.

Jolanta Panek, prezes PSS Społem w Słupsku, wyjaśniła, że ten sam piec od 50 lat nadaje smak potrawom.

(fot. Przemysław Woś)

– Nasz sprzęt jest elektryczny. Piec musi być włączany około godziny 6:00, by o 10:00 można było wypiekać pierwsze porcje pizzy. Nie zmieniamy urządzenia, ponieważ nadaje smak naszym potrawom. Został specjalnie do tego skonstruowany. Nie zdradzamy receptury, jest naszą tajemnicą. Klienci do nas wracają, gdyż jesteśmy kultowym miejscem – zaznaczyła Panek.

Bar Poranek sprzedaje od sześciuset do ośmiuset porcji pizzy dziennie.

Posłuchaj materiału naszego reportera:

Przemysław Woś/mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj