„Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”. Swołowo zamieni się w kulinarne serce Pomorza

(fot. Radio Gdańsk/Joanna Merecka-Łotysz)

Po raz osiemnasty Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie zaprasza na wyjątkowe święto smaku i tradycji pod nazwą „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”. Przez cztery dni, od 8 do 11 listopada 2025 roku, Swołowo zamieni się w kulinarne serce Pomorza.

– Na odwiedzających czeka kilkudziesięciu wystawców z całego regionu: Koła Gospodyń Wiejskich, lokalni rolnicy, przetwórcy, restauratorzy i twórcy rękodzieła. Smakosze będą mogli spróbować gęsiny w każdej możliwej postaci: od tradycyjnych potraw, takich jak czernina, pasztety i półgęski, po nowoczesne dania z gęsiną: burgery, tarty czy kartacze. Każdego dnia będą odbywać się pokazy gotowania na żywo z degustacją oraz rozmowy z pomorskimi szefami kuchni. Nowością będzie „Strefa miodu”, czyli kiermasz pomorskich pszczelarzy. Nie zabraknie również biesiady z muzyką na żywo, koncertów zespołów folklorystycznych oraz bogatego programu dla rodzin i dzieci – przekazał Dawid Gonciarz, kierownik oddziału MKLP.

Posłuchaj:

Joanna Merecka-Łotysz/mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj