Okręty i sprzęt Marynarki Wojennej na wyciągniecie ręki. „Dzień Otwartych Koszar” w Gdyni

Z okazji tej 45 rocznicy utworzenia 3 Flotylli Okrętów będzie można wejść na pokład oraz zobaczyć sprzęt i wyposażenie jednostek brzegowych wchodzących w skład 3. Flotylli. Odbędzie się również pokaz sprzętu saperskiego, prezentacja sprzętu i uzbrojenia rakietowego (w tym treningowy rozładunek rakiety), pokaz pieczenia chleba w piekarni polowej oraz degustacja grochówki.
3. Flotylla Okrętów im. komandora Bolesława Romanowskiego jest uderzeniowym związkiem taktycznym Marynarki Wojennej. W jej skład wchodzą fregaty, okręty podwodne i okręty rakietowe, okręty ratownicze, szkolne, rozpoznawcze i hydrograficzne. Jednostki 3. Flotylli Okrętów odpowiadają również za ochronę i obronę wybrzeża  oraz logistyczne zabezpieczenie działań (Komenda Portu Wojennego Gdynia). Ponad 3 tysiące marynarzy służących w 3. Flotylli Okrętów stacjonuje w największej polskiej bazie morskiej oraz w jednostkach na półwyspie helskim, w Siemirowicach oraz w Ustce.

Program „Dnia Otwartego Koszar”:

7.30 – 08.30 – Podniesienie flagi państwowej oraz wielka gala banderowa na okrętach
8.45 – 8.55 Złożenie kwiatów pod pomnikiem patrona 3. Flotylli Okrętów, komandora Bolesława Romanowskiego.
9.00 – 10.30 Wyjście ORP Wodnik na Zatokę Gdańską i złożenie wieńca ku czci poległych marynarzy.
11.00 – 13.15 Uroczysta zbiórka w sali widowiskowej 3. Flotylli Okrętów Grom

W porcie wojennym w Gdyni przygotowano dla zwiedzających sporo atrakcji m.in.:
– zwiedzanie okrętu rakietowego ORP „Grom”;
– zwiedzanie korwety zwalczania okrętów podwodnych ORP „Kaszub”;
– zwiedzanie okrętu ratowniczego ORP „Lech”;
– pokaz sprzętu saperskiego;
– pokaz specjalistycznego sprzętu nurkowego;
– pokaz uzbrojenia przeciwlotniczego;
– pokaz sprzętu i uzbrojenia rakietowego (w tym treningowy rozładunek rakiety);
– stanowisko promocyjne Marynarki Wojennej;
– stanowisko nauki wiązania węzłów marynarskich;
– komora hiperbaryczna;
– pokaz specjalistycznego polowy sprzęt samochodowy;
– pokaz udzielania pierwszej pomocy;
– pokaz pieczenia chleba w piekarni polowej;
– degustacja grochówki wojskowej.

Anna Baranowska

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj