Dzisiejszy Puls Ziemi ma znak Nordy, czyli związku, który tworzą Gdynia i niektóre gminy znajdujące się głównie na północnych Kaszubach. We wtorek w gdyńskich halach targowych odbyła się prezentacja szlaku kulinarnego, który przebiega właśnie przez Gdynię i Kaszuby. O pomyśle opowiada wójt gminy Liniewao Mirosław Warczak.
A o tym, którędy wiedzie szlak kulinarny Gdyni i Północnych Kaszub, na którym można spróbować pomuchela, młodzowego kucha czy pikantnej musztardy z jabłek, można przeczytać między innymi w smartfonowej aplikacji „Gdynia i Północne Kaszuby”.
Jednym z punktów obowiązkowych na tej trasie jest gospoda Bukowy Las z Liniewa, którą prowadzi pani Elżbieta Szybka, więc i tam zaglądamy z naszym mikrofonem. A na koniec wycieczka do Luzina, gdzie działa Koło Gospodyń Wiejskich. Rozmawiamy z paniami Marią Wittstock i Beatą Kandzorrą. Opowiedzą m.im. o dżemie z cukinii.
Posłuchaj audycji: