Strefa historii



Kasza, chleb, piwo, wino. Prof. Beata Możejko opowiada, co jadano w średniowieczu

Przyjął ich wyszukanymi potrawami, nadto każdemu w czasie uczty ofiarował wspaniałe dary – tak kronikarz Jan Długosz opisał ucztę u Mikołaja Wierzynka, która odbyła się w 1364 roku w Krakowie. Nie jest znane menu, ale prof. Beata Możejko z Instytutu Historii Uniwersytetu Gdańskiego mówi w audycji „Strefa historii”, co mogło znaleźć się na królewskim stole.

Czy zaginięcie Bursztynowej Komnaty pomogło Erichowi Kochowi uniknąć wykonania kary śmierci?

Pod koniec II wojny światowej Bursztynowa Komnata zaginęła, a jej poszukiwania przez lata wzbudzały zainteresowanie wielu osób. Tymczasem jej tajemnica mogła pomóc Erichowi Kochowi, gauleiterowi i ostatniemu nadprezydentowi Prus Wschodnich w uniknięciu wykonania kary śmierci. O tym w audycji „Strefa Historii” opowiada Ireneusz Iwański, autor książki „Prawdziwa historia Bursztynowej Komnaty i Ericha Kocha”.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj