Przeciwdeszczowe wdzianka na zdjęciu po zużyciu można zakopać w ogródku. Okrycia mają wszytą saszetkę z nasionami. Rozłożą się w ziemi, a w tym miejscu urośnie kwiatek, fasola lub coś innego. Takie pomysły były prezentowane na tegorocznych targach produktów ekologicznych BIOFACH 2014 w Norymberdze.
W kolejnej audycji z cyklu „Kawałek Świata i Herbata” Janusz Arrasz dzieli się ze słuchaczami informacjami o największych na świecie targach ekologicznej żywności. Przypomina m.in. o jadalnym słodkim łubinie, o którym w Polsce zapomniano, a ten powrócił do łask za sprawą wegan. Produkuje się z niego mleko, tofu, a nawet lody. Opowiada o sfermentowanym czosnku, wyglądem przypominającym suszone śliwki, a to źródło substancji antynowotworowych. Mówi o egzotycznym konnyaku i swojskich ziarnach konopi, z których w Niemczech produkuje się batony i wielu innych ciekawych bio produktach.
Posłuchaj rozmowy z Januszem Arraszem promującym żywność prozdrowotną
Tak wygląda sfermentowany czosnek:)