W tej miłości najważniejszy jest smak. Jak może smakować Italia? Jeśli ktoś myśli, że tylko pizzą i pastą to grubo się myli. One jadły takie rarytasy jak bułka ze śledzioną cielęcą, ser z robakami czy krowie ogony. Włosi podobno uwielbiają mięso, rzadko na ich stołach pojawiają się owoce morza.
Czy istnieje coś takiego jak kuchnia włoska? Członkowie Stowarzyszenia Miłośników Włoch Italianissima mogą o tym rozmawiać godzinami. Z jednej strony Italia ma bardzo wyrazisty i rozpoznawalny charakter, z drugiej, to co się je na Półwyspie Apenińskim jest bardzo różnorodne i nieoczywiste. Organizacja powstał pięć lat temu w Sopocie, ma członków z całej Polski zauroczonych Italią. Jeżdżą do Włoch przynajmniej dwa razy do roku. Uprawiają turystykę eno-kulinarną. Małą grupą znajomych zatrzymują się w agroturystyce. Potem jeżdżą do okolicznych winnic, odwiedzają niewielkie wytwórnie, biorą udział w warsztatach kulinarnych, poznają kraj od kuchni. Jeżdżą tam gdzie zwykle nie docierają polscy turyści. Znając język mogą poznać i zrozumieć lokalny klimat.
Stowarzyszenie Miłośników Włoch Italianissima to nie tylko kulinaria. Potrafią wyjechać na operę do La Scali, na karnawał do Wenecji, zwiedzać kraj ze specjalistą Nikona od fotografii i pływać „Pogorią” po Adriatyku. W Polsce organizują wystawy, koncerty, był nawet festiwal włoskich filmów współczesnych. Obecnie zapraszają do Sopotu na dwa wydarzenia.
W piątek 30.05.2014 organizują koncert Mariusza Lubomskiego. Wśród inspiracji muzycznych wykonawcy z Torunia jest włoski bard Paolo Conte, którego Lubomski w dużej mierze odkrył dla polskiej publiczności. W koncercie, który rozpocznie się w Klubie Atelier w Sopocie o godzinie 21.00, usłyszymy najbardziej znane i lubiane piosenki z repertuaru Mariusza Lubomskiego oraz kilka jego autorskich interpretacji utworów Paolo Conte w przekładzie Jerzego Menela.
W sobotę 31.05.2014 w sopockim Dworku Sierakowskich odbędzie się finisaż wystawy włoskich zdjęć członków Italianissima i obrazów Ewy Stahl. Początek spotkania o godzinie 13.00.
Posłuchaj audycji