Dziś Wielkanocny Poniedziałek i większość z państwa zasiądzie niebawem do stołu. Ale żeby mogli państwo spokojnie się rozsiąść i rozsmakować w wielkanocnych potrawach, najpierw trzeba je przygotować. A żeby przygotować trzeba zrobić zakupy. Część z państwa pewnie zgodzi się ze mną, że najprzyjemniej robi się je na targowisku. Potem wybierzemy się do Luzina, gdzie działa Kaszubskie Centrum Edukacji Vademecum. Kilka dni temu odbyło się tam spotkanie poświęcone wielkanocnym zwyczajom. O tych, jakie panują w ich domach, opowiedzieli Robertowi Grothowi Magda, Mirka, Adrian, Kamil, Róża i Iwona.
W trakcie rozmowy na temat świątecznych zwyczajów w Kaszubskim Centrum Edukacji Vademecum kilka razy wspomniano także o leguminie. Czy to potrawa, którą można zaliczyć do tradycyjnych wielkanocnych potraw? Opowiedziała o tym Zyta Górna ze Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego.