Prof. Maria Szpakowska z PG: Innowacyjność i działania przeciwko nadmiernej konsumpcji, to przyszłość nauk o jakości

fot. Joanna Matuszewska

Gościem Radia Gdańsk była prof. dr hab. inż. Maria Szpakowska z Katedry Inżynierii Zarządzania i Jakości na Wydziale Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej. Członkini Komisji Nauk Towaroznawczych PAN w Poznaniu, jest laureatką nagrody Ministra Edukacji i Nauki za całokształt działalności naukowej.

Audycję prowadziła Joanna Matuszewska. Dziennikarka pytała m.in. czym jest jakość i w jakim stopniu jest związana z towaroznawstwem.

Prof. Szpakowska opowiadała też o kulisach powstania na Wydziale Zarządzania i Ekonomii pracowni i laboratorium, w których prowadzone są zajęcia z towaroznawstwa. – Zajmujemy się badaniami dotyczącymi zastosowania tzw. membran ciekłych np. w produkcji piwa, czy innych napojów – tłumaczyła profesor.

Prof. Szpakowska podkreślała, że jakość to obecnie także nowe technologie. Jednak wraz z nimi rośnie znaczenie rozwiązań ekologicznych i recyklingu. – Tu jest pole do popisu dla naukowców zajmujących się jakością i jej ekologicznymi aspektami. Badają jak odzyskiwać materiały i nie zanieczyszczać środowiska naturalnego. Innowacyjność, działania prozdrowotne, działania na rzecz nadmiernej konsumpcji oraz zasoby odnawialne – to kierunki, w jakich rozwijać się będą nauki o jakości.

W audycji mowa była też o systemach zarządzania jakością, m.in. ISO, HACCP i ich roli.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj