Prof. Lidia Wolska: Chemia jest wszechobecna w środowisku

Prof. Lidia Wolska
fot. Joanna Matuszewska

– W intensywnym chowie podaje się zwierzętom leki, np. antybiotyki, nasercowe i inne. Odchody tych zwierząt trafiają często jako naturalny nawóz pod uprawy. Powstaje pytanie, czy do upraw trafiają związki chemiczne z zastosowanych wcześniej leków – mówiła prof. dr hab. Lidia Wolska, kierownik Zakładu Toksykologii Środowiska Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Profesor Wolska jest chemikiem, członkinią Sekcji Chemii Morza w Komitecie Badań Morza PAN. Zajmuje się m.in analityką środowiska, w tym badaniami powietrza, wody i gleby, oceną jakości środowiska i ryzyka zdrowotnego.

W rozmowie z Joanną Matuszewską prof. Lidia Wolska podkreślała, że niezwykle trudno jest udowodnić szkodliwe działanie pojedynczej substancji. – Otacza nas ich wiele i wszystkie mają jakieś oddziaływanie. Są jednak badania, które pokazały, że część substancji chemicznych ma wpływ na płodność, czy pracę kluczowych narządów – tłumaczyła profesor.

Podkreślała, że „chemia” jest wszechobecna w środowisku. Ludziom trudno z niej zrezygnować. – Tak zwany plastik jest wszędzie, przedostaje się też do wody, gleby, jest w żywności- tłumaczyła w audycji.

Więcej na ten temat w nagraniu:

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj