Bariatria – dziedzina chirurgii, która ratuje zdrowie i życie osobom z otyłością

dr hab. Wojciech Makarewicz
fot. Joanna Matuszewska

– Trzech na pięciu Polaków ma nadwagę a co czwarty jest otyły. Część z nich mimo diet, ćwiczeń i zmiany stylu życia nie może zredukować wagi, bo chorują na otyłość – mówił w audycji dr hab. Wojciech Makarewicz, specjalista chirurgii ogólnej i onkologicznej, kierownik Oddziału Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej w Szpitalu Specjalistycznym w Kościerzynie. W rozmowie z Joanną Matuszewską wyjaśniał, że dla takich właśnie pacjentów są operacje bariatryczne.

– Chirurgią bariatryczną, czyli ingerującą w układ pokarmowy pacjenta, zajmuje się pięć ośrodków na Pomorzu, w tym kościerski który reprezentuję. W Polsce zabiegi w tym zakresie wykonuje się w 44 szpitalach, na prawie 900 działających. My w Kościerzynie zrobiliśmy dotąd około 500 operacji- tłumaczył Wojciech Makarewicz.

W audycji mówił o kwalifikacji pacjentów oraz metodach zabiegowych. – Większość operacji wykonywanych obecnie to tzw. mankietowe resekcje, podczas których laparoskopowo, czyli przez „dziurkę” usuwa się 2/3 żołądka. Zabiegi te stanowią 80 procent wszystkich wykonywanych. Pozostałe to operacje przeprowadzane innymi technikami.

Pacjent przygotowuje się do zabiegu przez kilka miesięcy. – Oczekujemy m.in, że zgubi około 10 procent masy ciała. Chcemy w ten sposób sprawdzić czy zastosował się do zaleceń żywieniowych i jest gotowy by je zmienić- mówił specjalista.

W kościerskim oddziale na zabieg oczekuje się około pół roku.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj