Wicemistrz Polski baristów przybliża tajniki parzenia kawy i sposoby jej serwowania

Wicemistrz Polski Baristów Latte Art Michał Błasiak (fot. Radio Gdańsk/Joanna Merecka-Łotysz)

Wicemistrz Polski Baristów Latte Art Michał Błasiak był gościem Studia Słupsk. Na naszej antenie mówił o kawie, sposobie jej parzenia, dodatkach smakowych i proporcjach, które warto zachować, aby kawa nadawała się do picia.

– Zasady są proste: syropu smakowego, aby zachować aromat kawy, dolewać należy 10 procent. Czyli jeśli mamy 350 ml kawy, syropu wlewamy 35 ml – wyjaśnia Michał Błasiak. – Kawę można parzyć na wiele sposobów: w ekspresie ciśnieniowym, w prasie francuskiej, czyli tzw. french pressie, może być to kawa przelewowa lub przygotowana w aeropressie. Opcji jest wiele. Najważniejsze jest pić taką kawę, jaką się lubi, szukać swoich smaków i aromatów – dodaje.

Posłuchaj:

Kawa, oprócz działania pobudzającego, posiada wiele innych korzystnych dla zdrowia właściwości, takich jak: poprawa koncentracji i funkcji poznawczych, zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2, ochrona przed chorobą Parkinsona, wsparcie zdrowia wątroby, działanie antyoksydacyjne, poprawa nastroju, przyspieszenie metabolizmu, zmniejszenie bólu mięśni, działanie moczopędne i wspomaganie trawienia.

Joanna Merecka-Łotysz/puch

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj