Są japońskie badania mówiące o tym, że zjadanie trzech łyżek lodów do śniadania poprawia pamięć, przyspiesza pracę mózgu i dodaje energii. Bardzo wielu lekarzy w Skandynawii zaleca spożywanie lodów zimą, co stymuluje pracę układu odpornościowego.
W naszej kulturze lody bardziej kojarzą się z zajadaniem zmartwień i samotnym wieczorem przed telewizorem. W konwencji luźnej rozmowy autorzy audycji opowiadają o badaniach dotyczących konsumpcji lodów.
Marzena Grochowska – barinolog, trener biznesu, trener odporności psychicznej i dobrostanu, coach kariery, Prezeska Europejskiego Instytutu Brainologii. kierownik studiów podyplomowych z brainologii – zarządzania dobrostanem. Kobieta z ogromnym dystansem do siebie, pogodą ducha, zabawnie potrafi opowiadać o skomplikowanych relacjach, bo więcej można wynieść z życzliwej rozmowy niż umoralniającego, dętego wykładu.
Włodzimierz Raszkiewicz – dziennikarz Radia Gdańsk z 30 letnim stażem. Śmieje się, że w jego wieku to już wszystko wypada, a najbardziej włosy. Lubi w pytaniach dziennikarskich podważać utarte schematy myślenia, zadziorne, ale bez złośliwości, uśmiechać się do „prawd absolutnych”. Młodzieńczy bunt jest wskazany w każdym wieku, inaczej mózg dziadzieje.
Napisz do autorów:
- Marzena Grochowska: marzena@neuronydoroboty.pl,
- Włodzimierz Raszkiewicz: w.raszkiewicz@radiogdansk.pl.
Włodzimierz Raszkiewicz/aKa





