Piękna i pachnąca czeremcha. W ziołolecznictwie przydatna od korzeni po owoce

Czeremcha nie tylko oszałamia zapachem i widokiem, ale ma również liczne właściwości prozdrowotne – od korzeni począwszy, a na owocach skończywszy. O szerokim zastosowaniu rośliny Hannie Wilczyńskiej-Toczko opowiedziała Dorota Grądzka, fitoterapeutka, naturoterapeutka i zielarka.
– Czeremcha jest bardzo cennym ziołem, jeśli chodzi o wszelkie choroby zakaźne. Nie tylko w przypadku zakażeń układu oddechowego, bo tu domowych zastosowań jest najwięcej, ale też zakażeń układu pokarmowego czy moczowego. Potrafi więc „wytłuc” bakterie, które wejdą nam do gardła, oskrzeli czy nosa, ale też do jelit czy pęcherza. Zioło to zawiera fitoncydy. To są związki, które decydują o tym, że ta roślina działa przeciwbakteryjnie – powiedziała Dorota Grądzka.

– Czeremcha będzie nam pomocna nie tylko na choroby zakaźne. Bo również działa wspomagająco przy nadciśnieniu. Ale też gdy mamy zaburzenia ze strony układu pokarmowego przy trawieniu tłuszczy, czyli wątroba wydziela za mało żółci. Jak boli nas brzuch, jak mamy gorączkę, i to nie tylko taką z przeziębienia, ale taką, która pojawia się np. przy reumatyzmie, czasami przy wyczerpaniu, głównie nerwowym, jeżeli mamy problemy ze snem, to też możemy sobie godzinę przed snem napar z takich kwiatków wypić – dodała

Jak sobie przygotować preparat? Zapraszamy do wysłuchania audycji.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj