Życie eko, czyli zdrowa żywność w oliwskim Domu Zarazy

Świeże warzywa, owoce, dżemy, chleby, sery, wędliny i szeroki wybór miodów można kupować w Gdańsku Oliwie. Tu odbywa się co dwa tygodnie bazar Bo Ze Wsi, który koordynują… studenci. W Domu Zarazy można znaleźć produkty prosto od pomorskich rolników. Bo Ze Wsi skupia kilkunastu regionalnych wystawców, którzy oferują produkty ze swoich gospodarstw oraz własnoręcznie robione przetwory.

– Chcemy przekonać mieszkańców Trójmiasta do zdrowej, ekologicznej żywności – mówi Alicja Oleszkiewicz, koordynatorka akcji. „BoZeWsi” to projekt Zespołu Enactus Uniwersytetu Gdańskiego wywodzącego się z Koła Naukowego Strateg skierowany do lokalnych społeczności oraz rolników. Ich motto są słowa: Tworząc zespół działamy aktywnie, podnosząc swoje kwalifikacje i umiejętności, aby wygrać na rynku pracy!

Studenci promują nisko przetworzoną żywność kupowaną prosto od rolników. Z jednej strony ma to zwiększyć świadomość wagi zdrowego odżywiania się, z drugiej strony celem jest pomaganie gospodarzom szukającym innej formy sprzedaży produktów.

W planach jest zorganizowanie bazarów w Gdańsku Głównym, Sopocie i w Gdyni. Studenci zdrową żywność chcą także wprowadzić do sklepików szkolnych. – Fajnie gdyby dzieci zamiast czekoladowego batona wybierały świeżą marchewkę czy jabłko – przekonuje Alicja Oleszkiewicz.

Bazar Bo Ze Wsi jest organizowany co dwa tygodnie w Domu Zarazy, który mieści się przy ul. Stary Rynek Oliwski 25. Gospodarze sprzedają swoje wyroby i świeże warzywa w godz. 15:00 do 19:00. Terminy są ogłaszane na Facebooku. W piatek bazar Bo Ze Wsi obchodził swoje pierwsze urodziny.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj