Swojskie wędliny, miody, sery, chleby i ciasta – między innymi takie smakołyki można dziś dostać przy Katedrze Oliwskiej w Gdańsku. Trwa tu Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. Wyroby są wysokiej jakości, wytwarzane tradycyjnymi metodami, najczęściej z lokalnych surowców. Są pasztety, kiełbasa w słoiku, kozie sery, które, jak zapewnia producent, są znacznie zdrowsze niż z mleka krowiego, bo lepiej przyswajane przez organizm. Wśród produktów są także śliwki w occie oraz żurawina ucierana z cukrem.
– W tym roku 12 i 13 września w powiecie kościerskim odbędzie się pierwszy Festiwal Żurawiny, zapowiada Halina Rogińska, prezes Stowarzyszenia Kościerska Chata. Na Pomorzu jest sporo żurawiny, ale wszystko zależy od roku i pogody. Owoce są bardzo zdrowe, mają dużo witaminy C. Żurawiny można używać do herbaty, mięs, serów i różnych potraw.
Festyn odwiedza mnóstwo mieszkańców, również goście spoza Pomorza. Jak mówią, mimo że niektóre produkty są droższe niż w sklepie, to warto zainwestować, bo jest pewność, że są naturalne i zdrowsze.
Pomorskie ma aż 144 zarejestrowane produkty na liście produktów tradycyjnych. Prowadzi ją minister rolnictwa i rozwoju wsi. Wpisano już na nią 1247 produktów z całego kraju. Święto potrwa do godziny 17:00.