Cavice, Causa Limea i Papa a`la Huancaina. Peruwiańskie smaki w Radiu Gdańsk

Kucharz prosto z Peru gościł dziś w Radiu Gdańsk. Szef kuchni nowo otwartej restauracji La Marea z Sopotu przygotował kilka typowych przystawek z kuchni swojego rodzinnego kraju. Lokal znajduje się na terenie wspólnoty Trzy Gracje tuż przy ulicy Bohaterów Monte Cassino i jest najprawdopodobniej pierwszym w Polsce miejscem serwującym typową kuchnię z Peru. Dziś na stole w Radiu Gdańsk ucztę rozpoczęliśmy od standardowego dania z Peru – cevice. To surowa ryba połączona z pikantnymi paprykami, czerwoną cebulą, słodkim, pomarańczowym ziemniakiem i peruwiańską kukurydzą. Smak – bardzo pikantny, w którym trudno wyczuć bałtycką rybę – ale, jak sprawdzili dziennikarze Radia Gdańsk Beata Szewczyk i Maciek Bąk – „nieziemski”.

Do radiowej degustacji trafiły też między innymi małże wypełnione cebulą i papryką, sałatka z avokado i krewetkami, i „Causa Limena” – niewielkie wieżyczki złożone z masy ziemniaczanej, avokado, wypełnione krewetkami.

Kuchnia Peru jest tak pyszna, że nawet „Papa a`la Huancaina”, czyli po prostu… ziemniak z sosem i oliwkami, smakowały rewelacyjnie.

mb/oo
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj