Niezwykłe połączenie nauki i sztuki kulinarnej. Kuchnia molekularna w Radiu Gdańsk

Kuchnia molekularna – modernistyczna, futurystyczna, ekstremalna, dziwna, rewolucyjna, a co najważniejsze – smaczna. To o niej mówiliśmy w trakcie popołudniowej audycji „Smaki w eterze”.
Do Radia Gdańsk przyjechała ekipa TheFood.pl, specjalistów od molekularnych specjałów. W zaimprowizowanej, plenerowej kuchni przed siedzibą Radia Gdańsk trójka młodych kucharzy przygotowała niesamowite sorbety przy użyciu ciekłego azotu.

Można odnieść wrażenie, że dania kuchni molekularnej to absolutna nowość, a ta sztuka ma swoją długą historię. – W XV wieku w Chinach wynaleziono agar, który jest swego rodzaju bazą kuchni molekularnej, choć oczywiście są to absolutne początki, bo jego twórcy nie do końca wiedzieli, co będzie się później z nim działo. Ale nasza sztuka zaczęła się upowszechniać już w latach 60 i 70-tych ubiegłego wieku, powiedział reporterowi Radia Gdańsk Paweł Wątor z TheFood.pl. W kuchni molekularnej cały czas udaje się wynaleźć coś nowego. Na przykład odkryciem z raptem 2010 roku jest „marynowanie w CO2”. Wcześniej wymyślono techniki przemiany popcornu czy wódki w puder, czy tworzenia jadalnego… szkła lub kamieni.

Jeden sorbet składał się z owoców, bazą drugiego było piwo. – W misce zmieliliśmy świeże pomarańcze, limonki i cytryny. Dodaliśmy do tego odrobinę miodu, żeby było smaczniej. Zalewamy to azotem, mieszamy i gotowe, opowiadał w trakcie przygotowywania potraw Paweł Wątor. Jak to wszystko smakowało? Sorbet piwny w fantastyczny sposób sprawił, że gorzkawy napój nabrał deserowych wartości. Z kolei lody na bazie owoców cytrusowych dawały niesamowite orzeźwienie, jednocześnie prezentując naturalny, lekko gorzkawy smak soczystych limonek. Przepyszne, tego trzeba spróbować!

mbak/oo
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj