Pokrzywa i szczaw to chwasty? Ogrodniczka przekonuje: To dary lasu, świetnie nadają się na napar

Pokrzywa, melisa, szczaw, tymianek – chętnie dodajemy je do sałatek, robimy z nich napary. Ale czy wiemy jak właściwie o nie dbać? Tym razem ogrodniczka Katarzyna Bellingham przybliżała słuchaczom tajniki uprawy ziół.
Ogrodniczka wyjaśniła, że są różne rodzaje ziół. – Są takie, którymi matka natura nas obdarowuje, nie trzeba tego sadzić i o to dbać. Idziemy na spacer do lasu i zbieramy listki ziół, które na co dzień nazywamy chwastami np. pokrzywa czy szczaw. Wszystkie roślinki wieloletnie właśnie zaczynają wychodzić, to wielki dar, że rosną właśnie na Pomorzu. Można z nich zrobić zupę czy napar. Młoda pokrzywa świetnie nadaje się do ziemniaków. Nie odrzucajmy ich i nie róbmy tak, by nasz ogród był absolutnie sterylny.

ROSNĄ Z ROKU NA ROK

Druga grupa to zioła „kontrolowane przez człowieka”, które uprawiamy na balkonach i w doniczkach np. melisa, tymianek czy estragon. – Są wieloletnie i będą wracały rok po roku. Miętę polecam sadzić osobno lub wkładać do gleby specjalne odgrodzenia, bo bardzo szybko się rozprzestrzenia.

Są także rośliny, które w polskim klimacie nie wytrzymają dłużej niż roku. Do takich należy m.in. rozmaryn. – Podobno są rozmaryny, które przetrzymują naszą zimę. Ja niestety jeszcze się takiego nie doczekałam.

dr
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj