Stu tysięcy kibiców spodziewają się organizatorzy Mistrzostw Europy w Barbeque. Impreza odbędzie się w czerwcu w Dolinie Charlotty koło Słupska. O miano mistrzów Europy rywalizować ma trzydzieści ekip kucharzy, w tym siedem z Polski. Będą przyrządzać potrawy z mięsa na różne sposoby.
– Barbeque nie należy mylić ze zwykłym grillowaniem. Myślę, że jest dużo bliższe polskiej tradycji kulinarnej, podobne do wędzenia – podkreśla Grzegorz Kazubski z Polskiego Stowarzyszenie Barbeque.
– To jest artyzm wolnego gotowania, wykorzystujemy drewno, temperaturę, czas i dym. W zależności od tego jakiego drzewa używasz do barbeque pozwala to na uzyskanie różnego smaku i aromatu na przykład mięsa wołowego – dodaje prezes Światowej Federacji Barbeque, Patrick OSalivan.
Mistrzostwa, które mają pięćdziesięcioletnią historię po raz pierwszy będą odbywały się w Polsce. Rywalizacji najlepszych kucharzy towarzyszyć będą koncerty: Sandry, Jenifer Rush, Patrycji Markowskiej i Eweliny Lisowskiej.
– Chcemy rozbudować nasz amfiteatr by mogło się tu zmieścić jednocześnie więcej niż 10 tysięcy osób. Na pewno powyżej 15 tysięcy, bo są gwiazdy, które nie wystąpią bez takiej liczby widzów. Będziemy się rozbudowywać, ale na pewno nie w tym roku – mówi Mirosław Wawrowski z Doliny Charlotty. W lipcu odbędzie się tu ósmy już Festiwal Legend Rocka. Wystąpią Bob Dylan, Jethro Tull i Fish.