Kultura



pizza1
Kultura

Przewodnik Kulinarny RG: Gdynia to Gdynianka, a Gdynianka to Gdynia. Takiej pizzy nie ma nigdzie

Nie ma już Baltony w Gdyni. Nie ma wielu sklepów, lokali, restauracji. Były, cieszyły, karmiły, ale niestety nie przetrwały. Gdynianka jednak trwa. Trwa, bo jest inna – napisała córka właścicielki z okazji 30-lecia działalności lokalu. Trudno się z nią nie zgodzić. Jedzą tu pokolenia, wciąż wracają i nikt nie narzeka, że „to nie jest prawdziwa, włoska pizza”. W ramach Kulinarnego Przewodnika Radia Gdańsk zaglądamy do kultowego lokalu przy Świętojańskiej

Tłusty czwartek: Gdzie i za ile kupimy pączki, i co możemy zrobić, gdy przesadzimy z ilością?

Tłusty czwartek, w kalendarzu chrześcijańskim, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału przed Wielkim Postem. Wedle tradycji, w tym dniu, dozwolone jest objadanie się pączkami. Dawniej nadziewano je słoniną, boczkiem i mięsem, i obficie zapijano wódką. Dziś jemy je z nadzieniem różanym lub owocowym, ale też z karmelem, budyniem lub innymi słodkimi nadzieniami.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj