Polecacie tradycyjne kiszenie ogórków i kapusty, ale także grzyby i buraki. Z czego robicie przetwory na zimę? Pani Sylwia wspomina swój pobyt na Podlasiu. – Jadłam kapustę kiszona w całości. Świetnie wygląda i smakuje. Super. Całuję babcię, u której deptałam kapustę w beczce, pisze.
fot. freeimages.com
Wiele osób pytało, jaki jest przepis na chrupkie kiszone ogórki. Pan Mariusz ma prostą radę. – Sukces to ogórki z dobrego źródła.
Pani Agnieszka z kolei kisi buraki. – W okresie jesiennym i zimowym zalewamy je przegotowaną wodą z czosnkiem i bazylią. Po kilku dniach pijemy codziennie filiżankę pysznego soku. Bomba witaminowa, zwłaszcza dla naszej 2-letniej Agatki, pisze.
Kapusta z żurawinami? Czemu nie! – Wczoraj postawiłem beczkę kapusty – 70 kg po litewsku z żurawinami i jabłkami, pisze do nas Ryszard.
Patryk kisi pomidorki koktajlowe, a Kazimierz – rydze z cebulą.
Mateusz z kolei poleca niezawodny sposób na dzień do imprezie. – Ja to lubię zimną zalewę z kiszonych ogórków – na kaca ;-), pisze.
Włodzimierz nie widzi granic, jeśli chodzi o kiszenie. – Moim zdaniem ukisić można wszystko, stwierdził po prostu.