Trujący popcorn w pomorskich sklepach. Sanepid ostrzega

Niebezpieczne dla zdrowia, przetworzone ziarna argentyńskiej kukurydzy, z których robiony jest popcorn, trafiły do sklepów w całej Polsce. Szacuje się, że na Pomorzu mogło to być aż 640 punktów. Ziarna zawierają mykotoksyny, które podejrzewa się o działania rakotwórcze, mówi Anna Obuchowska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.

Popcorn, by zaszkodzić musiałby być zjedzony w naprawdę olbrzymich ilościach. Jeżeli ktoś zjadł dwa, trzy opakowania popcornu, to nic nie powinno się stać, dodaje Obuchowska.

Inspektorzy w całym kraju prowadzą kontrolę i wycofują niebezpieczny popcorn ze sklepów.
(rg,Piotr Mirowicz)

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj