Mimo, że mamy środek zimy, we wsi Krasin koło Pasłęka zaczyna się wiosna. Na fermie Grzegorza Skalmowskiego zaczęło się wybudzanie ze snu … afrykańskich ślimaków. W Krasinie jest największa w Polsce hodowla ślimaków. Są one przysmakiem na stołach we Francji, Włoszech czy Hiszpanii.
– Wprawdzie Polska znana jest w Europie z eksportu ślimaków winniczków, to ja sprzedaje afrykańskie ślimaki. Nasz rodzimy winniczek, jakoś nie chce się hodować – wyjaśnia Grzegorz Skalmowski i dodaje, że w niewoli się nie rozmnażają.
Co raz częściej ślimaki goszczą także na polskich stołach, można je przyrządzać z masłem czosnkowym albo dusić w pomidorach. Przysmakiem jest ślimaczy kawior. Na fermie w Krasinie produkowany jest także krem ze ślimaczanego śluzu. W czerwcu tego roku odbędzie się tu drugie już Święto Ślimaka Hodowlanego.