Świeże warzywa, swojskie wędliny, przyprawy, chleb na zakwasie i naturalne sery bez ulepszaczy, a także sól himalajską i suszone kiwi – wszystko to znajdziemy w hali Olivia w Gdańsku. Bazar będzie czynny raz w tygodniu. Jego pomysłodawcami są studenci z koła Strateg Uniwersytetu Gdańskiego, którzy chcą zachęcić do kupowania zdrowej żywności i wspomóc pomorskich producentów.
– Na bazarze na razie jest kilkunastu wystawców, ale będzie znacznie więcej, mówi student Damian Olszewski. – Chcemy, żeby bazar się rozrastał, bo zapotrzebowanie na zdrowe, naturalne produkty jest coraz więcej. Poza tym pomożemy też pomorskim rolnikom. Ofertę uzupełniają między innymi wystawcy, którzy oferują naturalne, wolne od chemii kosmetyki, dodaje Olszewski.
Na bazarze nie zabraknie też ciekawych produktów, niespotykanych w supermarketach. – Mamy sól himalajską i kiwi suszone naturalnie, bez cukru. Polecam też jądra moreli, szczególnie dla panów, ponieważ zapobiegają przerostowi prostaty. Zjadamy dwa razy dziennie pestki ze środka moreli, przekonuje jedna ze sprzedawczyń.
Inicjatywa od dwóch lat znana jest mieszkańcom Trójmiasta. Podobny bazar co dwa tygodnie był w Oliwskim Domu Zarazy. Ostatnio dzięki współpracy z Pomorskim Parkiem Naukowo-Technologicznym w Gdyni powstała gdyńska edycja, która również cieszy się dużym zainteresowaniem. Ten w gdańskiej hali Olivia docelowo ma być największy.
Bazar w hali Olivia będzie czynny w każdy czwartek, od godz. 14:00 do godz. 19:00.