Zdrowe wagary w Słupsku. Uczniowie 5. gimnazjum zamiast uciekać z lekcji przygotowali zdrowe przekąski dla mieszkańców Słupska. Na ulicy Wojska Polskiego ustawili stół długości 70 metrów i częstowali przechodniów zdrową żywnością. Potrawy przygotowali samodzielnie.
– Mamy sałatki owocowe, szaszłyki warzywne, marchewki, rzodkiewki, jabłka i gruszki, do tego ciasta bez cukru i słodzików. Zrobiliśmy też koktajle z bananów, są też dżemy i powidła od naszych rodziców. Zachęcamy wszystkich do zdrowego odżywiania – mówili uczniowie.
Nauczyciele przyznają, że pomysł na takie spędzanie pierwszego dnia wiosny wyszedł od uczniów. – Sami zaproponowali, że przygotują potrawy i będziemy częstować mieszkańców – mówią nauczyciele 5 gimnazjum w Słupsku. Stół o długości 70 metrów był gęsto zastawiono przysmakami. Mieszkańcy Słupska chętnie częstowali się przygotowanymi przez uczniów daniami.
Przemysław Woś/mar