W niedzielę ZOO w Gdańsku przygotowało wiele atrakcji. Od zwiedzania kuchni dla zwierząt po obiad z małpami.
W Gdańskim Ogrodzie Zoologicznym w Oliwie odbył się Dzień Zbóż, Warzyw i Owoców. Tego dnia w ogrodzie królowały dary ziemi. Wyjątkową atrakcją była możliwość zobaczenia ogrodu od kuchni i to dosłownie. Pracownicy zdradzili, jak przygotowywane są ciepłe obiady dla słoni i co to są cukierki i lizaki dla zwierząt.
CUKIERKI I LIZAKI DLA ZWIERZĄT
– Dziś swe podwoje otworzyła kuchnia. Pokazaliśmy, co to są wysłodki buraczane, z czego składa się codzienna porcja śniadaniowa i obiadowa kangurów, ptaków, małp i innych roślinożerców. Dodatkowo można było dowiedzieć się, co to są specjalne cukierki i lizaki dla zwierząt. Cukierki dla zwierząt są to oczywiście granulaty z najcenniejszych ziół, zbóż i traw, a lizaki to specjalne kostki soli w rozmaitych kolorach, które zwierzęta bardzo lubią i mogą lizać do woli – mówiła Grażyna Naczyk z oliwskiego Zoo.
PRZYSMAKI ZWIERZĄT
Są smaczne, zdrowie i nie od dziś wiadomo, że warto je jeść. Zwierzęta z gdańskiego ZOO objadają się nimi tonami. Podczas tego wyjątkowego dnia można było podejrzeć, co jedzą na co dzień, a jakie są ich największe smakołyki. Okazało się, że najbardziej urozmaiconą dietę mają szympansy i orangutany.
– Szympansy i orangutany mają najbardziej urozmaiconą dietę, ponieważ są najbardziej podobne do nas. Jedzą wiele rzeczy, które i my jemy. Głownie są to owoce i warzywa, ale poza tym jogurty czy gotowane jajka. Wśród szympansów szef stada, Jurek, upodobał sobie pory. Zwariował na ich punkcie do tego stopnia, że czasem mam problem, żeby je dać reszcie stada – mówił opiekun szympansów.
Wielu może dziwić, że zwierzęta nie dostają tylko surowych warzyw, a czasem na przygotowanie im posiłków poświęca się dużo więcej czasu. – Jesteśmy z nimi bardzo zżyci i z jednej strony chcemy, żeby dostawały wszystko to, czego potrzebują, ale z drugiej poprzez wyszukane jedzenie dbamy o ich dobre samopoczucie – wyjaśnił opiekun szympansów. Podobno przed laty małpy rozpieszczano kopytkami. Dziś ziemniaki zastąpiono batatami.
ILE JEDZĄ SŁONIE
Jedną z największych zagadek było, ile jedzą słonie. Ich posiłki składają się z ryżu, zbóż i warzyw w ilości od 100 do 200 kg. Ale najciekawsze okazało się to, że posiłki przygotowywane są jak w restauracji.
– Na specjalnym elektrycznym taborecie stoi wielki garnek z kilkoma kilogramami ryżu i kaszy jęczmiennej. To jest gotowane do odpowiedniej miękkości, następnie dodawane są jabłka, marchewki i inne przysmaki – zdradziła Grażyna Naczyk.
Wyjątkowy dzień w gdańskim ogrodzie zakończył się przy wspólnym ognisku. Pod koniec intensywnego dnia dyskutowano o tajemnicach Zoo przy pieczonych ziemniakach.
Jacek Klejment