Historia Gdańska opowiedziana przez pryzmat czekolady. Premiera albumu „Słodkie historie Gdańska”

„Słodkie historie Gdańska” czyli historia słodyczy produkowanych w Gdańsku opisana przez historyka Mieczysława Abramowicza. W sobotę w centrum handlowym Manhattan we Wrzeszczu odbyła się premiera albumu. – Po raz pierwszy historia Gdańska została opowiedziana przez pryzmat gdańskich słodyczy – mówi autor opracowania historyk Mieczysław Abramowicz. – W XIX wieku i na przełomie XIX i XX wieku Gdańsk był prawdziwym zagłębiem czekoladowym. W Gdańsku było bardzo wiele fabryk czekolady, które były prowadzone przez rody gdańskie, m.in. Hinzów i Lindemannów. Pierwsza fabryka, którą znamy powstała przy ulicy Ogarnej w latach 20. XIX wieku, ale wcześniej też produkowano czekoladę.

Album został opracowany graficznie przez artystkę Magdę Benedę. Wykorzystano w nim zdjęcia Zbigniewa oraz Macieja Kosycarzy. – Piszemy i pokazujemy. Tutaj można czytać i oglądać, dzięki wspaniałej Magdzie Benedzie, która przygotowała książkę od strony graficzno-edytorskiej. Są także zdjęcia Kosycarzy, bo jakże mówić o Gdańsku bez zdjęć Zbigniewa i Macieja Kosycarzy? – mówi autor opracowania.

„MODA NA CZEKOLADĘ DOTARŁA WCZEŚNIE DO GDAŃSKA”

Książka Mieczysława Abramowicza zawiera wiele ciekawostek, które pozwalają spojrzeć na historię Gdańska z perspektywy produkcji słodyczy w Gdańsku. – Daniel Chodowiecki projektował dla gdańskiej manufaktury czekolady przepiękne filiżanki do gorącej czekolady z dwoma uszkami. Czekoladę podawała wtedy specjalna dziewczyna, tylko do tego przeznaczona – opowiada Mieczysław Abramowicz. – W XVIII wieku Gdańsk był jednym z największych miast portowych w Europie. Był miastem otwartym na cały świat. Do Gdańska, podobnie jak do Paryża i Wiednia bardzo wcześnie dotarły ziarna kakaowe i dotarła tu moda na picie czekolady, która przez długi czas w XVIII wieku była traktowana jako medykament – mówi autor.

Premiera była połączona z degustacją czekolady malajskiej, której produkcja została wznowiona po latach przez firmę Bałtyk. – Wspólnie z wydawnictwem Kosycarz Foto Press zdecydowaliśmy się na wydanie tego albumu, ponieważ Bałtyk od lat jest związany z Gdańskiem. Jest tu trochę ciekawostek na temat naszej fabryki. Przy okazji premiery albumu zdecydowaliśmy się na wznowienie produkcji czekolady Malajskiej, czyli mlecznej z wiórkami kokosowymi, z której przez lata byliśmy znani – Konrad Mickiewicz z firmy Bałtyk.

Rafał Mrowicki
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj