Bakterię Listeria monocytogenes wykryto w parówkach polskiej firmy Madej Wróbel. Produkt „Parówki z szynki. Simply food” może być niebezpieczny dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny wydał już ostrzeżenie w tej sprawie. Bakterię wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram). Zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g. – podaje Główny Inspektorat Sanitarny.
GIS informuje, żeby wystrzegać się produktów z tą etykietą Fot. Główny Inspektorat Sanitarny
SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE PRODUKTÓW
Produkt – dane na etykiecie: Parówki z Szynki. Simply food 200g
Kraj pochodzenia – Polska
Producent – Zakłady Mięsne UNIMIĘS Spółka akcyjna, ul. Powstańców Styczniowych 9, 32-500 Chrzanów, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 12030323.
Podmiot odpowiedzialny za wprowadzenie produktu na rynek: Madej Wróbel Sp. z o.o., ul. Magazynowa 45, 41-700 Ruda Śląska, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL24720306 WE.
Oznaczenie partii produkcyjnej – 180524001, nr operatora 28
Termin przydatności do spożycia: należy spożyć do: 16.06.18
ZALECENIA DLA KONSUMENTÓW
Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że należy się wystrzegać spożywania parówek z partii wydanej w komunikacie. Szczególnie dotyczy to surowych produktów, ze względu na potencjalne zagrożenie zdrowia.
ŚMIERCIONOŚNA BAKTERIA
Listeria monocytogenes to bakteria wywołująca listeriozę. Najczęstszą przyczyną zakażenia jest żywność, przede wszystkim mięso i wędliny, ale również nabiał. Zakażenie listerią jest groźne, może doprowadzić nawet do śmierci.
mkul