Uwaga na mrożoną kukurydzę! Może być źródłem groźnej bakterii

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach – informuje Główny Inspektorat Sanitarny i przypomina, że większość mrożonych warzyw należy przed jedzeniem ugotować.

GIS w komunikacie zamieszczonym na stronie internetowej podaje, że listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

ŚMIERTELNE PRZYPADKI

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) przygotowały informację na temat międzynarodowego ogniska listeriozy. Wynika z niej, że do 15 czerwca zarejestrowano 47 przypadków zakażenia bakterią, z których dziewięć zakończyło się śmiercią. Choroba od 2015 roku została rozpoznana w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy przed jedzeniem ugotować. Dotyczy to również mrożonych warzyw dodawanych do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. GIS podkreśla, że zawsze trzeba przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.

PAP/mar

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj