Dla jednych to smaki dzieciństwa, dla innych po prostu doskonałej jakości produkty, którymi warto się delektować. W Gdańsku Oliwie trwa XIII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego.
Impreza zorganizowana na placu przed katedrą zgromadziła ponad 50 wystawców z Pomorza. Oferują ciasta, wędliny, nalewki, a nawet kaszubskie truskawki. Kolory i aromaty skutecznie przyciągają mieszkańców. Jak mówią – kupują, bo to aromatyczna żywność bez konserwantów. Kolejki, zwłaszcza po wędliny ustawiały się od samego rana.
PONAD 170 TRADYCYJNYCH PRODUKTÓW
Do zdobycia są też specjały, znajdujące się na liście ponad 170 produktów tradycyjnych Województwa Pomorskiego. – Chleb wiejski na serwatce, drożdżówka kiszona, pieróg z gomółką, szandar kociewski, salceson z grzybów leśnych, sok z kwiatu bzu – wylicza Elżbieta Duchnowicz z Koła Gospodyń Wiejskich Osówek.
MOGĄ WYMIENIĆ SIĘ DOŚWIADCZENIAMI
Jak zaznacza Krzysztof Pałkowski z Wydziału Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku, to impreza także dla samych wystawców, którzy mają szansę zaprezentować swoje produkty i wymienić doświadczeniami.
BURSZTYNOWY LAUR
W niedzielę wręczono także nagrody w Konkursie Kulinarnym o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. W kategorii potrawa zdobyły je Klopsy Królewieckie przygotowane przez Kafebe Coffe & Bistro. Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego zwyciężył ser werderkase mleczarni w Skarszewach. Chleb długo fermentujący pszenny z pracowni wypieków Magdaleny Kuczyńskiej zdobył nagrodę w kategorii produkt pochodzenia roślinnego. Nagrodzono też jopenbier z browaru PG4 oraz powiślańską śliwkę w occie z Gospodarstwa Agroturystycznego Rakowiec Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich.
Sebastian Kwiatkowski/mkul