Parę chwil po godzinie 8:10 Artur Kiełbasiński połączy się telefonicznie z Cezarym Kaźmierczakiem, prezesem Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. Rozmowa skupi się na tym, czy pomoc państwa dla małych i średnich firm będzie skuteczna. Czego oczekuje organizacja polskich firm?
Piątkowym Gościem Dnia Radia Gdańsk będzie bp Zbigniew Zieliński. O 8:30 Andrzej Urbański poruszy z nim temat wprowadzonych w kościele gdańskim zmian. Jak wyglądają teraz wytyczne dotyczące pochówku zmarłych i jak wyglądać będą nadchodzące święta? Na te pytania postaramy się znaleźć odpowiedź.
Tym razem Samorządowy Piątek nie obejdzie się bez wsparcia telefonu, za pomocą którego Joanna Stankiewicz porozmawia z Piotrem Grzelakiem, wiceprezydentem Gdańska i Magdaleną Czarzyńską-Jachim, wiceprezydent Sopotu. Jak samorządy zamierzają pomóc branży gastronomicznej oraz turystycznej? Czy i jak można zabezpieczyć się przed mniejszą liczbą turystów. Jak duże będą straty? To spróbujemy ustalić.
Magda Gacyk, dziennikarka i pisarka z Kalifornii oraz Artur Kiełbasiński, dziennikarz Radia Gdańsk spotkają się po godzinie 9:30 w audycji Ludzie i Pieniądze. Rozmowa obracać się będzie wokół tego, czy Unia przetrwa pandemię. Koronawirus powoduje powrót dyskusji o bezwarunkowym dochodzie podstawowym. Co dalej będzie się działo w tym temacie? Przy okazji porozmawiamy o tym, jak rządy próbują ratować gospodarki. Będzie też o uderzeniu koronawirusa w branże nieoczywiste. Komisja Europejska zwróciła się do Netflixa o obniżenie jakości streamingu filmów, bo przez kwarantannę działalność firm na świecie przeszła do internetu, a transmisja filmów obniża prędkość przekazu informacji.
Po godzinie 11, zamiast Studia Polityka, podsumujemy sytuację Pomorza w czasie epidemii. Materiały na ten temat zbierze Alicja Samolewicz-Jeglicka. W audycji wspomoże ją Daniel Wojciechowski.
A po 13:20 Ewelina Potocka zaprosi wszystkich łakomczuchów na spotkanie w audycji Gotuj się na weekend. A w niej kolejna garść smacznych inspiracji. Czego aktualnie mamy najwięcej w szafkach kuchennych? Odpowiedź brzmi – makaron. Co z niego można ugotować? O tym opowie nasz gość – Kuba Klimek z lokalu Pasta Miasta w Gdyni.
Wiadomości regionalne tradycyjnie o 14:30. Tym razem przyjrzymy się sytuacji na Kaszubach Południowych.
RG