„Kuchnia Jakubiaka w Radiu Gdańsk”. Wybieramy się do Japonii i przygotowujemy przepyszne szaszłyki yakitori

DSC 3903

To już czwarta kulinarna podróż po świecie, i to na naszej antenie. W piątek w audycji „Kuchnia Jakubiaka w Radiu Gdańsk” udamy się do Japonii. Co z tego wyjdzie? Przygotujemy szaszłyki yakitori – potrawę bardzo popularną w tamtej części świata. Zachęcamy do słuchania i oglądania, a poniżej przedstawiamy przepis, by każdy mógł przyrządzić to pyszne danie.

 

 – Japonia jest niesamowita kulinarnie i jest wyznacznikiem dla wielu kuchni świata, a dzisiaj także dla nas – mówili Ewelina Potocka i Tomek Jakubiak. 

– Szaszłyki yakitori są malutkie i przygotowuje się je z różnego rodzaju mięsa, my zrobimy je z wołowiny, bo Japonia „wołowiną stoi” i to tą najlepszą. Jest jak mięsny cukierek, który rozpływa się w ustach – dodał Tomek.

 

PRZEPIS:

– 200 gramów wołowiny, najlepiej z polędwicy
– wołowinę pokrój w gruba kostkę.

– ćwierć szklanki sosu sojowego
– ćwierć szklanki cukru brązowego
– sok z limonki
– sok z pomarańczy

Wszystkie składniki umieść w garnuszku i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Ostudź i wymieszaj w sosie wołowinę. Następnie kawałki wołowiny nadziej na patyki do szaszłyków i grilluj.

– świeża kolendra
– górek
– łyżeczka ostrej pasty typu sambal oelek
– łyżka miodu
– 3 łyżki soku z limonki
– łyżeczka oleju sezamowego
– sól

Ogórka obierz ze skórki i pokrój w grube słupki. Pozostałe składniki wymieszaj w miseczce. Wrzuć do niej ogórki i pozostaw na minimum 20 minut.

Szaszłyki grilluj po 2 minuty z każdej strony. Podawaj posypane kolendrą z ogórkami obok.

 

 

 

oprac. pOr

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj