Tu najważniejsze są nie ryba i ziemniaki, a… ciasto i gazeta. „Kuchnia Jakubiaka w Radiu Gdańsk” z Wysp Brytyjskich

DSC 4039

Po wycieczkach na odległe kontynenty, w kolejnej odsłonie naszych kulinarnych podróży po świecie odwiedzamy kraj położony nieco bliżej Polski niż Japonia czy Senegal. Tym razem w „Kuchni Jakubiaka w Radiu Gdańsk” udaliśmy się do Wielkiej Brytanii. Co innego można więc przygotować niż fish&chips?


Spróbujemy potrawy, która dla Brytyjczyków jest tradycyjnym przysmakiem. Jak się okazuje, nazwa może być myląca, bo najważniejsze w niej nie są ryba czy ziemniaki, a… ciasto.

Zachęcamy do słuchania i oglądania, a poniżej zostawiamy przepis, by każdy mógł przyrządzić to danie w domu.

 

(Fot. Radio Gdańsk)

 

– Wydaje, że polędwica z dorsza jest najsmaczniejsza. Nic bardziej mylnego. Ogon, którym ryba cały czas rusza, jest najsmaczniejszy, zupełnie jak policzki wołowe – zdradził Tomek Jakubiak.

– Obowiązkowym elementem tego dania jest gazeta. W Londynie zawiną ci właśnie fish&chips w takie „daily news” – dodała Ewelina Potocka.

 

Fish & chips

Filet z dorsza – około 30 dekagramów
Łyżka proszku do pieczenia
¾ szklanki maki pszennej
Pół szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
Piwo pszenne – około szklanki
Sól
Ziemniaki na frytki
Sos worcester

ako

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj