Dziś udajemy się do kraju pod wieloma względami wyjątkowego. Nie znajduje się daleko, krajobrazowo przypomina trochę Polskę, ale kulinarnie jest nieodkrytą wciąż i tajemniczą krainą. W kolejnym odcinku „Kuchni Jakubiaka w Radiu Gdańsk” zapraszamy na wizytę w Gruzji.
Gruzja słynie z gościnności. Z mieszkańcami kraju można bez problemu dogadać się po polsku – oni nas rozumieją, a i my ich trochę rozumiemy. Tomasz Jakubiak miał przyjemność być w Gruzji na zaproszenie tamtejszego ministerstwa rolnictwa i przy okazji spędził tam święta wielkanocne.
– Święta Wielkiejnocy były przepiękne. Wybraliśmy się na spacer na jedno z podzamczy. Pewna kilkunastoosobowa rodzina siedziała w parku i widziała, że spaceruję sam. Ci ludzie zaprosili mnie do siebie na święta, nie do domu, ale na koc w tym parku. I zaczęli mnie częstować swoimi produktami. Zaczęliśmy razem śpiewać i przytulać się – opowiada Jakubiak.
A co jadł Tomek podczas święta w Gruzji? Były to m.in. szaszłyki z baraniny z sosem miętowym, które wspólnie z Eweliną Potocką przygotował podobne dla słuchaczy Radia Gdańsk.
(fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)
SKŁADNIKI
Baranina, udziec, 1 kilogram
Suche przyprawy po łyżce:
papryka słodka i ostra
kmin rzymski
tymianek
czosnek mielony
majeranek
pieprz
sól
Ćwierć szklanki oleju
Jogurt grecki opakowanie
Sok z 2 cytryn
Garść posiekanej mięty
2 ząbki czosnku
Łyżeczka kminu rzymskiego
Grill duży / miska 2x / tarka do czosnku
am