Nadszedł czas, niestety, ostatniego spotkania w ramach wakacyjnego cyklu „Kuchnia Jakubiaka w Radiu Gdańsk”. To będzie jednak zakończenie przepyszne i z dreszczykiem emocji. Tomek Jakubiak i Ewelina Potocka zabierają nas na przepiękną Sri Lankę.
Nasi kucharze w tej ostatniej audycji przygotują dla was coś specjalnego – doradę gotowaną w wywarze. Danie zdrowe, dietetyczne i egzotyczne.
– Dzisiaj będzie bardzo egzotycznie, bo będziemy na Sri Lance. Cudowna wyspa daleko, daleko stąd – mówiła Ewelina Potocka.
– Co ciekawe, na Sri Lance byłem podczas pory deszczowej. Do tamtego wyjazdu kompletnie nie rozumiałem, co znaczy „pora deszczowa”. Myślałem, że są to takie nierównomierne opady przez cały dzień i później padać przestaje. Absolutnie nie – wilgotność powyżej 80 stopni, to znaczy, że jesteś cały czas mokry – wspomina Tomek Jakubiak. – Przygotujemy dzisiaj doradę, rybę którą jadłem na Sri Lance w wersji bardzo dziwnej – była gotowana, później jeszcze raz gotowana, a jeszcze później smażona… Wyglądała jakby ktoś już ją zjadł. My przygotujemy delikatniejszą i bardziej smaczną wersję – dodał.
(fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)
Gotowana dorada w sosie sojowym – sałata lodowa z limonką
– 1 dorada
– Wywar
– 1 szklanka wody
– Ćwierć szklanki sosu sojowego jasnego
– Papryczka chili
– 3 ząbki czosnku
– Łyżka sosu rybnego
– Sok z 2 limonek
– Kilka grzybów shitake
– Ćwierć sałaty lodowej
– Łyżka sosu sojowego
– Łyżka soku z limonki
– Świeża kolendra
– Wok/miska/talerz do podania
ako