Pyszne święto, czyli Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Gdzie zjemy je w Trójmieście?

Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych – nietypowe, ale jakże pyszne święto obchodzimy 24 marca. To święto ustanowione przez Parlament Europejski w 2013 roku. Celem inicjatywy jest ochrona autentyczności i oryginalności lodów rzemieślniczych w celu obrony praw zarówno konsumentów, jak i producentów.

 

Mrożone desery są znane Chińczykom od 3 tysięcy lat, do Europy trafiły za sprawą Arabów, którzy w X wieku przekazali receptury sorbetów Sycylijczykom. Współczesne lody stworzył renesansowy architekt i kucharz Bernardo Buontalenti, mrożąc kogel-mogel z mlekiem.

Najstarsza wzmianka o sorbetach w języku polskim pochodzi z XVII w., od dyplomatów podróżujących do Turcji. W polskiej książce kucharskiej pierwszy umieścił je w 1783 roku Wojciech Wielądko, początkowo obecne były na dworze królewskim, dopiero potem trafiły do kuchni szlacheckiej. Do upowszechnienia w Polsce lodów doszło w okresie międzywojennym, kiedy na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy i Poznania zaczęto sprzedawać lody w dwóch waflach z wózków. Dopiero w latach 1930 pojawiły się pierwsze pakowane lody produkowane fabrycznie – Pingwin.

TRÓJMIEJSKIE LODZIARNIE

W Trójmieście możemy rozkoszować się smakiem lodów w wielu miejscach. Mamy szeroką gamę smaków, jak to mówią – do wyboru do koloru. Postanowiliśmy wybrać dla Was kilka miejsc w Trójmieście, gdzie skosztujecie przepysznych lodów z tradycją:

– Lody Eskimo – to lodziarnia, której tradycja sięga 1947 roku. Było to jedno z pierwszych miejsc na mapie Gdańska, gdzie sprzedawano lody. Mieści się przy ul. Wyspiańskiego 22.

– Miło.Mi Wytwórnia lodów naturalnych – to gdyński punkt, w którym kupimy mrożone słodkości bez dodatku konserwantów. Lodziarnia znajduje się przy ul. Świętojańskiej 44.

– Lody Tradycyjne Kwaśniak – to kolejna z propozycji, gdzie można skosztować smacznych zimnych deserów. Lodziarnia znajduje się w kilku punktach, m.in. przy ul. Wajdeloty 1/2.

– Bosko Gdynia – Lody Produkcji Własnej – miejsce na mapie Gdyni, gdzie można zjeść lody rzemieślnicze. Mieści się przy ul. Świętojańskiej 71.

– Mamma Mia il Gelato Naturale – to miejsce, gdzie lody powstają w oparciu o oryginalną, włoską recepturę i tylko na naturalnych składnikach. Lodziarnia mieści się w dwóch lokalizacjach, m. in. przy sopockim Placu Zdrojowym przy szyldzie „molo”.

Anna Polcyn-Czaplewska

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj