Jak nie marnować żywności w święta i przy okazji zrobić coś dobrego dla innych? Tego można dowiedzieć się ze specjalnie przygotowanych filmów, z realizowanych przez Zakład Utylizacyjny w Gdańsku oraz Bank Żywności w Trójmieście. Powstały one w ramach cyklu „Jedz, dziel się, szanuj!”.
Na projekt składają się cztery filmy, a cała akcja ma trwać przez cały grudzień. Jak wyjaśnia Iwona Bolt, rzecznik prasowy Zakładu Utylizacyjnego w Gdańsku, według badań w Polsce marnuje się około pięciu milionów ton żywności rocznie. Blisko połowa przypada na gospodarstwa domowe.
– Najwięcej marnuje się pieczywa, warzyw i owoców. Statystki oczywiście rosną w święta, dlatego, korzystając z czasu adwentu, wspólnie z Bankiem Żywności w Trójmieście rozpoczęliśmy cykl edukacyjny na Facebooku w formie krótkich filmików. Rozmawiamy o tym, co jest powodem marnowania żywności, jak możemy temu zapobiegać oraz co dzieje się z kromką wrzuconą do kosza na odpady biodegradowalne – dodaje.
ZAKUPY Z GŁOWĄ
– Kluczowe jest planowanie. Bardzo wiele osób wybiera się na zakupy impulsywnie. Można narazić się na to, że produkty się zdublują, będą stały w lodówce lub poza nią dłużej niż powinny. Ostatecznie oczywiście trafią do kosza. Rozwiązaniem jest lista, z którą udajemy się do sklepu – wymienia Łukasz Jaroń z Banku Żywności
Bank żywności ochrania jedzenie przed zmarnowaniem. Pozyskuje je od sieci handlowych, z centrów dystrybucyjnych, od rolników czy z restauracji. Żywność trafia do podopiecznych, osób starszych oraz schronisk dla bezdomnych.
Jak dodaje Łukasz Jaroń, większość osób prosiło o pomoc podczas pandemii, kiedy stracili oszczędności lub pracę. W zeszłym roku Bank Żywności uratował 430 ton żywności, a wparcie otrzymało około 23 tysiące osób. Są to najwyższe statystyki obiektu do tej pory.
Marta Włodarczyk/pb