Oferta Filharmonii Bałtyckiej, komunikacja miejska w Gdyni i rzekome braki cukru [PIĄTEK W RADIU GDAŃSK]

Filharmonia Bałtycka nie robi sobie przerwy wakacyjnej. Co w tym czasie się dzieje? Jakie cykle koncertowe są organizowane? O tym Konard Mielnik porozmawia z „Gościem Dnia Radia Gdańsk”, czyli Romanem Peruckim, dyrektorem Polskiej Filharmonii Bałtyckiej im. F. Chopina w Gdańsku. Zapyta się go również o to, czy w tym letnim czasie bardziej czuje się pedagogiem, muzykiem, a może menedżerem? Odpowiedź na naszej antenie po godz. 8:30.


W „Samorządowym Piątku Radia Gdańsk” porozmawiamy o komunikacji miejskiej w Gdyni. Część kierowców zwolniło się z pracy, a związkowcy chcą kolejnych podwyżek, na które miasto nie ma pieniędzy. Przed wakacjami trzeba było ograniczyć kursy na dwudziestu liniach. Z powodu rosnących kosztów miasto zrezygnowało też z kupna nowych trolejbusów. Jaka jest przyszłość komunikacji miejskiej w Gdyni? O to Joanna Stankiewicz zapyta Marcina Wołka z Samorządności Wojciecha Szczurka, wiceprzewodniczącego Rady Miasta oraz Marka Dudzińskiego z Prawa i Sprawiedliwości. Początek spotkania po godz. 9:00.


Kto korzysta na zamieszaniu wokół rzekomego braku cukru w Polsce? Dlaczego Hiszpania odrzuciła propozycję Komisji Europejskiej dotyczącą redukcji zużycia gazu o 15 proc. do wiosny przyszłego roku? Co takie ograniczenie oznaczałoby dla polskich gospodarstw domowych i przemysłu? Te kwestie postaramy się rozstrzygnąć w programie „Ludzie i Pieniądze”. Piotr Kubiak o zdanie zapyta Marka Theusa, prezesa firmy Mercus oraz Szymona Gajdę, prezesa Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Pierwsze pytania po godz. 9:30.


Na program „Studio Polityka”, jak w każdy piątek, zaprosimy kilka minut po godz. 11:00. O wydarzeniach mijającego tygodnia i kryzysie gazowym Piotr Kubiak oraz Jarosław Popek porozmawiają z Markiem Formelą z „Gazety Gdańskiej” i portalu wybrzeze24.pl oraz Andrzejem Potockim z tygodnika „Sieci” i portalu wpolityce.pl. Zastanowimy się również nad tym, czy Niemcy chcą przejąć kontrolę nad Europą. Zapraszamy do słuchania.


Kontynuujemy naszą podróż z „Pomorskim Przysmakiem” nie tylko krajobrazowo czy historycznie, ale również kulinarnie. Tym razem nasze regionalne smakowitości zamykamy w wekach. Na trop pyszności wyruszą Ewelina Potocka i jej goście – Urszula Sobiecka z Koła Gospodyń Wiejskich i kucharz Sławomir Miotk. Kulinarną podróż rozpoczniemy po godz. 13:30.

pb

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj