Promocja pasji do regionalnej kuchni, wsparcie polskich produktów spożywczych i propagowanie patriotyzmu konsumenckiego – to cele konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, który skierowany jest do kół gospodyń wiejskich oraz innych stowarzyszeń wiejskich na terenie całej Polski.
W najbliższych tygodniach konkurs odbędzie się w Sztumie, Starogardzie Gdańskim, Czersku, Kwidzynie, Parchowie, Rzeczenicy, Lubieszewie, Wdzydzach Kiszewskich i Krokowej. Do tej pory kulinarne zmagania w ramach etapu powiatowego można było oglądać już w Cedrach Wielkich, Krępie Słupskiej, a w weekend również w Przodkowie.
Etap powiatowy, zorganizowany w Przodkowie, przyniósł zwycięstwo Kołu Gospodyń Wiejskich w Sławkach, które przygotowało pierś z gęsi z pieczoną gruszką. Nagrody wręczyli minister Marcin Horała oraz wojewoda pomorski Dariusz Drelich. Zwyciężczynie otrzymały upominki oraz nagrodę pieniężną w wysokości 2000 złotych.
Uczestnicy konkursu mają za zadanie przygotować i zaprezentować tradycyjne potrawy regionalne, z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego, charakterystyczne dla regionu działania danego koła gospodyń wiejskich. Zwycięzcy wyłonieni w etapie powiatowym wezmą udział w półfinale na poziomie wojewódzkim, gdzie ponownie przygotują wybraną przez siebie potrawę. Konkurs zakończy finał ogólnopolski.
oprac. ua